Werkgevers opgelet: een op drie werknemers staat op punt om op te stappen

965.000 Nederlanders

Een op de drie werkenden zegt de laatste tijd te twijfelen om over te stappen naar een andere werkgever. Dat blijkt uit de HR-benchmark van HR-dienstverlener Visma | Raet. Op dit moment is 10% van de werkenden al actief op zoek naar een andere baan. Dat zijn in Nederland, bij benadering, 965.000 mensen! Bijna de helft van de werkenden is latent werkzoekend: zij kijken (nog) niet actief rond, maar staan wel open voor een aantrekkelijk aanbod.

Andere prioriteiten

Dat zoveel werkenden openstaan om bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan, is mogelijk het gevolg van de HR-focus van organisaties. Deze ligt namelijk nadrukkelijk op het aantrekken van nieuw talent en de onboarding van nieuwe medewerkers. Het zijn op zich begrijpelijke speerpunten vanuit een organisatorisch oogpunt. Van de HR-professionals zegt respectievelijk 40 procent dat hun organisatie daar dit jaar meer aandacht aan wil besteden, zo blijkt uit het onderzoek onder 1.154 werkenden en 445 HR-professionals.

Het binnenhouden van werknemers staat een stuk minder hoog op de agenda. Zo krijgen ‘evaluatie of iemand nog goed op zijn plek zit’ (27 procent), ‘het opstellen van een ontwikkelplan’ (26 procent), ‘groei in salaris of bonus bij goede prestaties’ (25 procent) en ‘het bieden van doorgroeimogelijkheden’ (18 procent) relatief weinig aandacht van HR-professionals.

Binden van medewerkers

Opvallend is dat bestuurders en HR-professionals de gevolgen van het niet dichthouden van de achterdeur wel degelijk merken. Maar liefst 64 procent geeft aan dat zij op dit moment moeite hebben om medewerkers aan de organisatie te binden. Medewerkers hebben dezelfde ervaring: 61 procent ziet hun werkgever hiermee worstelen.

Waardering en aandacht zijn daarom het belangrijkste betaalmiddel van een organisatie om medewerkers te kunnen binden. Het is dan ook belangrijk dat leidinggevenden waardering tonen voor de inspanningen van hun teamleden. Dat ze niet alleen zakelijk, maar ook emotioneel betrokken zijn. Persoonlijke waardering op de werkvloer versterkt de algehele binding van medewerkers met de organisatie. Iedereen heeft af en toe een schouderklopje nodig, een compliment, aandacht voor iets wat heel goed is gegaan. En ieder mens heeft aandacht nodig, in goede en in minder goede tijden.